Listopad 2009


Erich Fromm

29. listopadu 2009 v 10:10 Psychologie
Informace
  • narodil se v roce 1900 a zemřel v roce 1980
  • pocházel ze židovské rodiny
  • byl to psycholog, sociolog, filosof
  • studoval sociologii
  • zajímal se o kulturní psychoanalýzu, o psychologii náboženství a úpadku kapitalistické společnosti, věnoval se antropologickému psychologismu a částečně existencialismu
  • věnoval se hlavně mechanismům vzájemného působení psychologie a společenských činitelů v procesu formování osobnosti
Pojmy
  • koncepce sociálního charakteru - způsob jak se člověk vztahuje k okolí
  • asimilace - získávání a osvojování věcí
  • socializace - vytváření vztahů k lidem a k sobě samému
  • sadismus, masochismus
  • poruchy asimilace
Poruchy asimilace
  • receptivní orientace - konzumní, zájmy a přání určovány zvnějšku
  • vykořisťovatelská orientace - egoismus, ostatní lidi vnímám jako prostředek dosáhnutí svého cíle
  • tržní orientace - rozvíjím své vlastnosti, které jsou ekonomicky využitelné, své okolí i sám sebe posuzuji jen z hlediska tržní hodnoty
  • hromadivá orientace - obklopuji se věcmi, abych se cítil bezpečně, hromadění majetku, citů apod.

Periodizace vývoje lidského jedince

27. listopadu 2009 v 19:29 Psychologie
  • Prenatální období - od početí až po narození; určité psychické funkce a reakce
  • Novorozenecké období - 0-1 měsíc; důležitý je kontakt s matkou
  • Kojenecké období - do 1 roku; rychlý rozvoj dítěte po stránce senzomotorické i emocionální, formování prvních trvalejších sociálních vztahů, které se netýkají jen matky
  • Batolecí období - 2-3 roky; rozvoj jemné motoriky, lidské komunikace, nápodoba, postupné odpoutávání se od matky, vrstevnické vztahy
  • Předškolní období - do 6-7 let; dítě používá řeč k regulaci svého chování, překračuje rámec své rodiny, hry s vrstevníky, převaha názorného myšlení, formuje se svědomí
  • Mladší školní věk - 6- 11(12) let; první známky pohlavního dospívání, rozvoj myšlení i sociálních vztahů, rozvoj sebepojetí a sebehodnocení
  • Období pubescence = puberta - 11 - 15 let; období plné biologických, psychických i sociálních změn
  • Období adolescence - 15 - 20(22) let; postupné osamostatňování od původní rodiny, prohloubení vztahu k vrstevníkům, rozvoj sexuality, volba povolání a profesní příprava
  • Časná a střední dospělost - od 20-25 do 40-45 let; období zralosti, plná realizace pracovní činnosti, manželství a rodičovství
  • Pozdní dospělost - od 40-45 let do 65 let; změna rodinných vztahů, vrcholný profesní vývoj
  • Stáří - změna sociálního zařazení člověka, částečné změny osobnostních rysů


Omar Epps

26. listopadu 2009 v 19:15 Herci
Narodil se 23.července 1973 v newyorském Brooklynu a už od dětství se věnoval herectví. Zaměřil se na role drsných, rázných mladíků, které nejlépe odpovídaly jeho sebevědomé a neústupné povaze. Navštěvoval střední školu hudby, výtvarného umění a dramtického umění Fiorella F. LaGuardii v New Yorku. K umění ho přivedla jeho matka. Jeho talent je ovšem mnohostranný. Kromě herectví založil roku 1991 se svým bratrem rapovou skupinu jménem Wolfpak, občas vystupoval jako taneční doprovod popové hvězdy Queen Latifah a nedávno napsal scénář k romantické komedii. Několikrát i sám režíroval.
První velkou roli dostal Epps v roce 1992 ve filmu Respekt. Po tomto snímku natočil filmy První liga 2, Program a Holé lebky. V devadesátých letech byl obsazen do jedné z vedlejších rolí v seriálu pohotovost. I to mu jistě pomohlo, když se za pár ucházel o roli v Dr. Housovi.
Po Pohotovosti si zahrál ve filmu Poprvé za mřížemi a ve filmu Poldové a parchanti. I když tento film na kritiku dojem neudělal, Epps si brzy napravil reputaci ve filmu Svatba mého nejlepšího přítele. Kromě toho si zahrál též v thrilleru Právo silnějšího. Objevil se v komedii Velký průšvih a v televizním snímku Rozsudek. V roce 2004 se objevil ve filmu Ring volný, kde sehrál patrně nejvyzrálejší roli před Dr. Housem. Téhož roku ho diváci mohli vidět i ve filmu Zlatíčko. Poté už si střihnul roli dr. Formana v seriálu Dr. House.
Epps je ženatý se zpěvačkou Keishou Spivey a má s ní dvě děti.

Robert Sean Leonard

26. listopadu 2009 v 18:59 Herci
Herec, který se narodil 28.února 1969 ve Westwoodu ve státě New Jersey, začínal především divadelními rolemi. Poprvé se na jevišti objevil v roce 1981 v roli Feriny Lišky v muzikálu Oliver!. V následujících dvou desetiletích vystupoval na Broadwayi v divadelních hrách. V roce 1993 byl dokonce nominován na cenu Tony. Cenu nezískal, ale v roce 2001 si to vynahradil. V roce 2003 byl na cenu Tony nominovám znovu za hru Cesta dlouhým dnem do noci.
Zkušenosti před kamerou také nepostrádá - v roce 1989 se objevil ve filmu Společnost mrtvých básníků. V roce 1990 si zahrál ve filmu Pan a paní Bridgeovi. V roce 1993 se objevil ve třecg větších rolích ve filmech Swing Kids, Married to It a Mnoho povyku pro nic. V roce 2001 se s Umou Thurman a Ethanem Hawkem setkal ve filmu Přiznání.
I když účinkuje v seriálu Dr. House, divadla se vzdát nechce.

Lisa Edelstein

24. listopadu 2009 v 17:46 Herci
Lisa se narodila 21.května 1967 v Bostonu a vyrůstala v New Jersey. Talent pro zvládání komplikovaných rolí rozvíjela v Tischově umělecké škole při Newyorské univerzitě. V New Yorku se však nevěnovala jen studiu - pod přezdívkou Lisa E pronikla na klubovou scénu a stala se hvězdou nočních vystoupení. Sama napsala muzikál, ke kterému složila i hudbu a samozřejmě vystupovala v hlavní roli. Positive me - tak zní jméno muzikálu - mnozí považují za jeden z prvních pokusů přivést na jeviště problematiku AIDS. O Lisu Edelstein po tomto výtvoru projevila zájem televize MTV, kde moderovala pořad Awaje in the Wild Side. Lisa není na toto své životní období moc pyšná. Přesto i díky němu pronikla zanedlouho na televizní obrazovky a zahrála si v mnoha seriálech. Zahrála si prostitutku a studentku v Západním křídle, transsexuálního přítele Jamese LeGrose v Ally MvBealové, lesbičku v Příbuzenstvu, ortodoxní židovku v Rodinném právu a přemdět romantických představ Jamese Spadera v seriálu The Practice. Objevila se i na stříbrných plátnech a ukázala se ve vedlejších rolích ve filmech Lepší už to nebude, Po čem ženy touží, Rabín kněz a krásná blondýnka a Bláznivá školka. Všechny role ovšem byly jen předehrou k roli dr. Cuddyové v seirálu Dr. House.
Žije ve starém domě v klidné oblasti Los Angeles s kočkou a třemi psy. Intenzivně se věnuje charitativní práci pro společnost, která provozuje největší záchrannou stanici po opuštěná a týraná zvířata. Je vegetariánka a cvičí jógu.

Hugh Laurie

24. listopadu 2009 v 17:26 Herci
Hugh Laurie - celým jménem James Hugh Calum Laurie - se narodil 11.června 1959 v Oxfordu. Má tři sourozence - dvě sestry a bratra. Jeho otec byl praktickým lékařem, jeho matka byla v domácnosti a starala se o děti. Laurieho dětství dominovala silná vazba na matku. Měl s ní rozdílný vztah než s otcem, ke kterému choval velkou úctu a měl pocit, že ho trochu zklamal. Hugh Laurie sám o sobě řekl, že byl těžko zvladatelné dítě.
Dá se říct, že kvůli otci šel studovat na Dragon School (slavná přípravka k Oxfordu) a pak na Eton (jedna z nejprestižnějších soukromých středních škol), aby nakonec začal studovat na Cambridgeské univerzitě. Otec Hugha Laurieho doufal, že syn půjde v jeho stopách, ovšem Laurie přiznává, že o tento obor neměl nejmenší zájem a z medicíny za čas vycouval. Nabízí se zde zvláštní cesty osudu - mladý muž, který vycouvá z medicíny proto, aby se stal hercem, se o mnoho let později proslaví právě rolí lékaře.
Laurieho oblíbeným sportem bylo veslování, ve kterém se dokonce stal celkem úspěšným. V době, kdy studoval Cambridge, patřil mezi veslařské přeborníky.Později zjistil, že jeho otec v tomto sportu také vynikal a dokonce reprezentoval svou zemi na olympijských hrách.
Na univerzitě se Hugh Laurie poprvé setkal i se svou budoucí profesí - herectvím. Našel si cestu do slavného divadelního spolku Footlights Dramatic Club. V roce 180-1981 se stal předsedou tohoto spolku. Jeho zájem o herectví však stále nebyl jinak vážný - jednak kvůli jeho sportovnímu zájmu, jedna kvůli názorům Angličanů, že herectví není nic moc. Přesto účast v divadelním spolku přinesla Lauriemu zkušenosti a známosti - seznámil se zde s Emmou Thompsonovou, která ho později seznámila s nadějným scénaristou Stehnem Fryem. Laurie a Fry společně vytvořili skeč s názvem Pásky ze sklepa, který přihlásili do soutěže na Edinburghském festivalu a slavili s ním úspěch. Skeč vyhrál a oběma tvůrcům vynesl smlouvu i televizní nabídky. Laurie se podílel na epizodách seriálu Není proč si lámat hlavu!, pořadu Alfresco a zahrál si v komediálním seriálu Černá zmije. Po několika sériích Černé zmije se Laurie objevil spolu s Fryem v seriálu Kousky Frye a Laurieho. Seriál zaznamenal velký úspěch a byl prvním hvězdným okamžikem Laurieho kariéry. Dalším úspěšným seriálem byl Jeeves a Wooster, který se vysílal v letech 1990-1995 a měl opravdu velký úspěch. V polovině devadesátých let šel Laurie od úspěchu k úspěchu a upevňoval své postavení jako stálice britské televizní zábavy. A pak přišel film...
Laurie se častěji začal objevovat na filmových plátnech. V roce 1992 to byli Petrovi přátelé, v roce 1994 ve Špendlíku na motýla a v roce 1997 ve filmu Pidilidi. K tomu propůjčil hlas animovaným postavičkám ve filmech Pomsta Sněhové královny a Ošklivé káčátko. Film, ve kterém Laurie doopravdy zazářil (alespoň podle fanoušků a kritiků) byl Rozum a cit, který byl natočen v roce 1995. Zajímavé jistě je i to, že další Laurieho rolí byl nohsled Jasper - pomocník Cruelly DeVil ve filmu 101 dalmatinů.
V roce 1996 Hugh Laurie také prorazil jako spisovatel - vydal knihu Obchodník se zbraněmi, která se stala úspěšnou jak v Británii tak v USA.
Poté Laurie pokračoval v rozjeté kariéře a zahrál si v Madam Bete a ve filmech suart Little 1 a Stuart Little 2. Nadaboval mnoho televizních reklam a animovaných pořadů. K jeho poluparitě výrazně přispěla i jeho role ve filmu Já a mé přízraky. Na konci 90.let se Laurie objevil v několika televizních projektech. V roce 2003 si poprvé zahrál lékaře v minisérii Čtyřicátníci.
V roce 2004 se víceméně náhodou dostal k roli doktora Gregoryho House v seriálu Dr. House, která mu změnila život.
Jeho kariéra ovšem pokračuje dál. V roce 2007 přijmul roli v chystaném filmu Králové ulice.
V soukromí je Laurie ženatý s divadelní ředitelkou Jo Greenovou a vychovává s ní tři děti. Laurie vášnivě miluje motorky a hudbu. Léčil se s depresemi, které odhalil v roce 2002 podle své náladovosti. Sám říká, že se diví, jak to s ním ostatní mohli vydržet. Zároveň prohlásil, že terapie mu velmi pomáhá. Hugh Laurie miluje knihy a box. Je opravdu univerzální - je hercem, spisovatelem, veslařem, sportovcem, motorkářem, hudebníkem a kdo ví, čím dalším.

Osteria Mozza - s Jordanem

24. listopadu 2009 v 10:01 Out

Halloween s Maxem

24. listopadu 2009 v 9:59 Out

V Barney s rodinou

24. listopadu 2009 v 9:57 Out

Chris Isaak - Wicked Game

23. listopadu 2009 v 18:39 →Music←
Nádherná písnička...

Historie tabulky čokolády

23. listopadu 2009 v 18:37 O čokoládě
  • 1674: Londýnský obchod Káva Mill a Tobasco Roll nabízí poprvé původní španělskou čokoládu, která se dá kousat.
  • 1830: vývoj technologie hnětení vynalezený v Lózán ve Švýcarsku. Charles-Amédéem Kohlerem poprvé mísí čokoládu s lískovými ořechy.
  • 1847: Hnětení čokolády poprvé v Anglii dává zrodit hořké čokoládě.
  • 1875: Díky vynálezu kondenzovaného mléka Henrim Nestlé, Švýcar Daniel Peter objevil recept pro mléčnou čokoládu.
  • 1879: Švýcar Rudolf Lindt objevil čokoládovou polevu a recept na tmavou čokoládu.
  • Konec 19. století: Menier prodává miliony malých tmavých čokoládových tyčinek vložených do kusu pečiva
  • 1984: Francouzský výrobce čokolády Raymond Bonnat z Voiron (Isere) vytvořil první čokoládovou kolekci značky

Historie čokolády jako nápoje

22. listopadu 2009 v 19:23 | wikipedie.cz |  O čokoládě
  • 600: v půdě byly nalezeny stopy kakaa a v chatrčích hrnce, které svědčí o tom, že v oblasti Colha (dnes Belize v centrální Americe) pili Mayové čokoládu s velkou pěnou.
  • 1519: Herman Cortés se vylodil se na současných březích Mexika. Dobyvatel objevil pití kakaa.
  • 1527: Herman Cortés se vrátil do Španělska a přivezl sebou recept na slavnou horkou čokoládu, přizpůsobený chuti kolonistů Nového Španělska stejně jako kuchyňské náčiní k přípravě čokolády
  • 1615: V tomto roce si vzala Anna Rakouská, španělská infantka Ludvíka XIII. a rychle najde zalíbení v horké čokoládě na francouzském dvoře.
  • 17. a 18. století: evropská šlechta a aristokracie zbožňuje horkou čokoládu
  • 1725: Ludvík XV.si vzal Marii Leszcynskou. Marie miluje horkou čokoládu a oblíbí si její afrodiziakální kvality.
  • 18. století: v Anglii se začíná čokoláda míchat s mlékem, ale už ne s vodou.
  • 1825: Vynález odtučňování kakaa Van Houtenem z Holandska
  • 1828: Van Houten registruje patent na první formu na čokoládový prášek.
  • 1904: Poulain začíná vyrábět slavnou oranžovou krabičku na čokoládu
  • 1914: Ve Francii startuje čokoláda s banánovou moučkou Banania, která zahřívá francouzské vojenské jednotky v příkopech za první světové války.
  • 1961: Francie po Spojených státech začíná vyrábět Nestlé's Nesquick prášek s příchutí skořice, který je dnes světově nejprodávanější čokoládou k pití, naše dnešní Granko.
  • Konec 20. století: jako módní hit se vrací stará horká čokoláda, připravuje se z roztavené čokoládové polevy.

Čokoláda

22. listopadu 2009 v 19:14 O čokoládě
Co to je: Čokoláda je obvyklou součástí nejrůznějších druhů sladkostí a patří bezesporu k nejpopulárnějším na světě. Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl, jenž má stejný význam.Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pocházejí z kakaových tobolek - bobů. Výsledný produkt je známý jako "čokoláda" (intenzivně ochucená hořká potravina - to je definice čokolády v mnoha slovnících). Čokoláda je kombinací sušiny a tuku. Tato směs je obvykle oslazena cukrem a jinými přísadami a zpracována do čokoládových tabulek nebo do nápoje.
Typy čokolády:
  • Neslazená čokoláda - čistý čokoládový nápoj, též znám jako hořká nebo čokoláda na vaření. Je to nesmíšená čokoláda: mletá pražená čokoládová zrna bez přísad dávají silnou, hlubokou čokoládovou chuť do všech sladkostí, do kterých jsou přidána. I s přidaným cukrem jsou používané jako základ vrstvových dortů, koláčků, cukroví, keksů atd.
  • Tmavá čokoláda -
    čokoláda bez mléka jako přísady, někdy zvaná jako prostá čokoláda. V USA se oficiálně nazývá "sladká čokoláda" a vyžaduje 15% koncentraci čokoládového moku. Evropské normy specifikují minimálně 35% kakaové sušiny.
  • Couverture -
    termín používaný pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality. Tyto čokolády obsahují vysoké procento čokoládového moku (někdy víc než 70 %) právě jako kakaové máslo, aspoň 32 - 39 %, jsou velmi tekuté po rozpuštění a mají výbornou chuť.
  • Mléčná čokoláda - čokoláda s přídavkem kondenzovaného nebo sušeného mléka. Předpisy EU vyžadují v mléčné čokoládě zastoupení nejméně 35% pevných složek kakaa
  • Bílá čokoláda -
    cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez pevných kakaových složek.
  • Ledová čokoláda - Druh čokolády, který je nutné před konzumací zchladit alespoň na teplotu cca 5 °C.
Výroba čokolády: Výroba čokolády je založena na surovinách, které tvoří kakao a to: kakaový prášek, kakaová hmota a kakaová pokrutina. Dále je to tuk, cukr, sladidlo a další přísady. Tyto přísady se pečlivě promíchají v míchacím stroji.
  • Válcovací stolice - je zařízení, jež slouží ke zjemnění chuti čokolády. Čokoládová hmota se na ni lije a roztírá.
  • Konšování - tento pojem znamená chuť čokolády. Když se čokoláda konšuje, přidáváme do ní dochucovací prostředky a emulgátory. Tato celá hmota se míchá, šlehá a provzdušňuje. Provzdušnění čokoládové hmotě dodá vyšší chuť.
  • Temperace - slouží k odolnosti, aby se tuk neoděloval, tzn. nezpůsoboval výkvět na povrchu a také k jemné struktuře a lesklosti.
  • Chlazení - probíhá v chladících skříních, kde čokoláda tuhne. Po ztuhnutí se čokoláda z forem vyklepne a balí.


Oolong

22. listopadu 2009 v 12:48 O čaji
Co je to: Oolong je označení pro jednu skupinu čajů podle způsobu zpracování. Užívá se též označení čaje polozelené nebo žlutozelené. Názvy vycházejí buď z barvy nálevu, nebo z čínského názvu. Polozelený čaj je stupněm oxidace (často nesprávně označované jako fermentace) přechod mezi zeleným a černým čajem. Škála je spojitá, takže lze rozlišovat oolongy více oxidované, málo oxidované apod. Na oxidaci závisí i obsah kofeinu a další vlastnosti. Barva listů se pohybuje od zelené po hnědou, lístky jsou většinou pevně svinuté, nebo naopak jen volně zohýbán (dračí formy), nálev je světle žlutozelené až oranžové barvy.
Příprava: Kromě běžné přípravy lze čaje oolong připravovat též propracovanějším, obřadnějším způsobem zvaným Kung-fu cha nebo jen Kung-fu (Gong-fu). Liší se od velice formálního obřady japonského i používané nádobí a náčiní je jiné než při přípravě např. černého čaje.

Černý čaj

22. listopadu 2009 v 12:44 O čaji
Co je to: Černý čaj je čaj, který prochází delší oxidací (někdy se nesprávně mluví o fermentaci) než zelený čaj, oolong (polozelený) nebo bílý čaj. Černý čaj má silnější vůni a obsahuje více kofeinu, než ostatní méně oxidované čaje.V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Historie: Zatímco zelený čaj ztrácí většinou svou vůni během roku, černý čaj si udrží svou vůni po několik let. To byl také důvod, proč byl dlouho využíván v obchodu a v Mongolsku, Tibetu a na Sibiři byl až do devatenáctého století využíván jako měna. Od doby dynastie Tang, byl černý čaj namočený v horké vodě používán jako barvivo na látku pro nižší třídu obyvatelstva, která si nemohla dovolit kvalitnější barvy na oblečení. Černý čaj byl jediný čaj známý západnímu světu. Ačkoliv popularita zeleného čaje postupně roste, černý čaj stále zaujímá více než devadesát procent čaje prodaného na Západě.
Zpracování: Po sklizni se listy nejprve nechají zvadnout pomocí proudění vzduchu. Poté se černé čaje zpracovávají jednou z následujících cest. CTC (drcení, řezání, stočení) je metoda používaná pro čajové listy nižší kvality, které končí v čajových sáčcích a je prováděna strojově. Klasické zpracování je prováděno jak mechanicky, tak ručně. Používá se pro čaje vyšší kvality. Listy zůstávají vcelku a přesný postup se liší podle druhu čaje. Dále se nechají čajové listy za kontrolované teploty a vlhkosti oxidovat. Úroveň oxidace určuje kvalitu čaje. Poté jsou listy usušeny, aby se zabránilo další oxidaci.Nakonec jsou listy roztříděny do tříd podle svoji velikosti (celé listy, zlomené a prach). Rozdělení se obvykle provádí pomocí sít. Čaj může být poté dále tříděn podle dalších kritérií.

Zelený čaj

22. listopadu 2009 v 12:37 O čaji
Co je to: Nápoj zvaný zelený čaj je "pravým" čajem, který při svém zpracování prošel minimální oxidací.
Historie: Archeologické nálezy ukazují, že čaj se pije už téměř 5 000 let, a že Indie a Čína byly první dvě krajiny, kde se začal pěstovat. Podle legendy je objevení čaje připisováno čínskému císaři Šen-nungovi, kterému podle pověsti při ohřívání vody spadly do kotlíku náhodně i lístky čajovníku. Poté, co lahodně vonící nápoj ochutnal, byl překvapen jeho vynikající chutí a energií nápoje, která odstranila únavu. Zelený čaj se používal v tradiční medicíně v Indii, Číně, Japonsku a Thajsku v nejrůznějších případech od zastavování krvácení a zlepšování hojení ran přes snižování horečky, snižování krevního cukru až po zlepšování trávení. Zelenému čaji se připisuje řada zdravotních účinků, z nichž mnohé dosud nebyly vědecky potvrzeny.
Příprava: Nelze stanovit "správný" způsob přípravy čaje. Každá sklizeň i stejného druhu čaje je vždycky odlišná a prožitek spojený s čajováním spočívá také v experimentu a odhalování kvalit čaje, který se připravuje.
S přípravou zeleného čaje se ve východních kulturách spojuje také řada obřadů a ceremonií.

Bílý čaj

21. listopadu 2009 v 16:52 O čaji
Co je to: Bílý čaj představuje ten nejjemnější a nejznamenitější druh čaje. Dříve byl tak vzácný a výjimečný, že jej směli popíjet jen čínští císaři. Dnes jeho přednosti postupně objevuje i západní svět a bílý čaj pomalu dohání v oblibě čaje zelené. Příčinou je jednak jeho jemná, lahodná chuť a současně blahodárné účinky, které má na náš organismus. Jedná se o druh čaje, který se získává zpracováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků rostliny Camellia sinensis. Křehké lístečky se mohou sbírat pouze během krátkého období v roce. Mladé čajové lístky mají hebké stříbřitě-bílé chloupky, podle nichž dostal bílý čaj své jméno.Bílý čaj nemá jen jemnou a vyhledávanou chuť, ale je také nesmírně prospěšný lidskému zdraví, protože obsahuje účinné přírodní antioxidanty.
Historie: Bílý čaj pochází z Číny, jeho historie sahá více než 1200 let zpět do minulosti. Velké oblibě se těšil pro svoji vzácnost a výjimečnou kvalitu zejména za vlády císaře Huj-čonga z dynastie Song (960-1279 n.l.). Po dlouhá staletí byl považován pouze za nápoj císařů. V důsledku této tradice si bílý čaj dodnes udržuje pověst výjimečného nápoje.
Pěstování: Jeho pěstování je velice náročné a specifické. Křehké čajové lístečky se sbírají ručně vždy na začátku vegetačního období (konec března až začátek dubna) a jejich výběru se věnuje velká pozornost. K výrobě bílého čaje slouží u některých druhů pouze mladé pupeny čajovníku pokryté jemným chmýřím (např. Yin Zhen), u jiných pupeny a nejmladší rozvinuté lístky (např Bai Mu Dan).
Zpracování: Po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti.